Cinema in ContextDoe Het Zelf - FAQ

Waarom inloggen?
Waarvoor dient de bewaarset?
Hoe kan ik gegevens downloaden naar mijn computer?
Waarom is er een discussie van het antwoord nodig?
Wat is een query?
Wat is een draaitabel?
Waar vind ik het transformatie-bestand en waartoe dient het?
Hoe isoleer ik de unieke kentekens of identifiers van films uit de Internet Movie Database?
Wat is een permalink en waar vind ik die bij Cinema Context?
Wat is XML?
Waarom krijg ik een melding over teveel zoekresultaten?

Waarom inloggen?

Op de zoekpagina's van Cinema Context staat rechtsboven login. Je krijgt daar toegang tot extra faciliteiten voor het zoeken. Je mag meer records downloaden: 1000 in plaats van 500. En je krijgt de beschikking over een superzoekveld, waar je een reeks zoektermen tegelijk kunt invoeren in plaats van een voor een. Met zoektermen worden hier de identifiers of ID's bedoeld, de unieke kentekens van films, bioscopen, voorstellingen, bedrijven en personen. Dat versnelt het zoekproces. Wie een UvAnetID van de Universiteit van Amsterdam heeft, kan zonder meer inloggen. Anderen moeten een verzoek hiertoe indienen bij k.dibbets@xs4all.nl

terug naar boven

Waarvoor dient de bewaarset?

Het korte antwoord is, dat je in de Bewaarset van Cinema Context de resultaten van een zoekopdracht kunt opslaan. De gegevens in de Bewaarset kun je vervolgens downloaden naar je computer en importeren in een programma als MS Access voor nadere analyse. Je kunt maximaal 500 records opslaan in een Bewaarset als je niet bent ingelogd; anders kun je tot maximaal 1000 records bewaren. Je kunt alle resultaten van een zoekopdracht ineens toevoegen aan de Bewaarset door bovenaan de pagina te klikken op Alles naar bewaarset. Je mag ze ook een voor een selecteren en afzonderlijk toevoegen door achter elk resultaat op het ikoontje te klikken. Een uitgebreid antwoord vind je op de pagina met veel gestelde vragen van Cinema Context

terug naar boven

Hoe kan ik gegevens downloaden naar mijn computer?

Daarvoor dient de Bewaarset.


terug naar boven

Waarom is er een discussie van het antwoord nodig?

De resultaten van een analyse dien je altijd kritisch te bekijken voordat je conclusies trekt. Wat betekent het gevonden antwoord eigenlijk en is het resultaat voldoende betrouwbaar? Misschien zijn er kanttekeningen te plaatsen bij de gegevens, misschien is de gevolgde methode voor verbetering vatbaar of misschien dient de vraag beter geformuleerd te worden. De samenhang tussen vraagstelling, methode en gegevens kan eveneens in het geding zijn. Soms blijkt de methode niet goed bij de vraag aan te sluiten of de gegevens zijn minder bruikbaar voor een bepaalde methode. De evaluatie kan een verhelderend licht werpen op de vraagstelling. Je vindt bij de voorbeeldvragen van Doe Het Zelf daarom steeds een korte bespreking van de resultaten. De pagina achtergrond bevat bovendien een toelichting over de mogelijkheden en beperkingen van Cinema Context.

terug naar boven

Wat is een query?

Een query is een vraag in de vorm van een zoekopdracht voor een database. De vraag moet in een speciale query-taal (Structured Query Language of SQL) worden geformuleerd. In MS Access kun je een query maken met interactieve hulpmiddelen, waarbij nauwelijks enige kennis van SQL nodig is. Je moet wel enig idee hebben van de beschikbare tabellen en hun relaties, het datamodel. Cinema Context heeft een uitgebreid datamodel, waarvan je de schema's kunt downloaden. in een zip-bestand. Je hebt deze informatie echter niet nodig om de voorbeeldvragen van Doe Het Zelf te kunnen maken. Microsoft heeft een on-line tutorial voor het maken van queries in MS Access. Query volgens Wikipedia Datamodel volgens Wikipedia

terug naar boven

Wat is een draaitabel?

Een draaitabel of pivot table is een interactieve kruistabel. Een gewone kruistabel geeft een overzicht van de samenhang tussen twee variabelen door ze horizontaal en verticaal met elkaar te kruisen. Bij een draaitabel kun je deze variabelen bovendien naar believen veranderen en vervangen door andere variabelen in je dataverzameling.

terug naar boven

Waar vind ik het transformatie-bestand en waartoe dient het?

Het HowToDoInAccess.xslt-bestand van Cinema Context vind je bij Downloads. Dit bestand transformeert de gegevens die vanuit de bewaarset in MS Access worden geladen, zodat Access weet wat er met deze gegevens moet gebeuren.

Het bestand dient eenmalig op je computer geinstalleerd te worden op het moment dat je voor het eerst een database maakt in Access en de bewaarset van Cinema Context wil importeren. Hiervoor dien je een bewaarset te hebben gemaakt op Cinema Context. Weet je niet wat een bewaarset is, lees dan eerst Waarvoor dient de bewaarset?

 • Ga naar Downloads en sla het HowToDoInAccess.xslt-bestand op in een gemakkelijk terug te vinden map
 • Start Access
 • Klik linksboven op File > New
 • Kies rechts in het scherm voor Blank database
 • Creëer de database in een gemakkelijk terug te vinden map
 • Klik op File > Get External Data > Import
 • Kies in het keuzeveld Files of type voor XML en selecteer het eerder opgeslagen bestand (de bewaarset) met de gevonden data
 • Klik op Options > Transform
 • Klik op Add en selecteer het HowToDoInAccess.xslt-bestand dat je eerder hebt opgeslagen
 • HowToDoInAccess is nu geselecteerd. Klik op OK en nog eens op OK

Als je voor de tweede keer een database maakt, kun je het bestand direct uit de lijst selecteren.

terug naar boven

Hoe isoleer ik de unieke kentekens of identifiers van films uit de Internet Movie Database?

 • Ga in Cinema Context naar de pagina Downloads en download het Word-document IMDBids.
 • Open het Word-document IMDBids. Je krijgt misschien eerst een waarschuwing dat de macro-functie is uitgeschakeld. Geef toestemming om deze macro te gebruiken.
 • Kopieer bij IMDB de lijst met films waarvan je de ID's wilt hebben. Let op: kopieer alleen het deel van de webpagina met de bedoelde filmtitels.
 • Klik in Word op Tools >> Macro >> Macros.
 • Klik op CreateIdsfromUrls en klik op Run.
Er wordt nu een nieuw Worddocument geopend met daarin de lijst ID's.

terug naar boven

Wat is een permalink en waar vind ik die bij Cinema Context?

Een permalink is een duurzame link naar een webpagina. Deze functie is vooral van belang bij dynamische websites zoals Cinema Context, waarvan de inhoud voortdurend verandert. Een permalink blijft naar de juiste pagina verwijzen. Bij Cinema Context staat deze link op elke pagina met details over een individuele film, bioscoop, persoon of bedrijf: kijk onder de lijn bij tabbladen rechts. Wikipedia over Permalink

terug naar boven

Wat is XML?

XML komt van eXtensible Markup Language. Een XML-document bevat tekst met opdrachten voor de technische verwerking van de gegevens in de tekst. Het lijkt op HTML, de opmaakcode van webpagina's, maar is bedoeld om data te structureren. De data van Cinema Context zijn in XML beschikbaar voor download. Lees verder bij:
XML in 10 punten
XML volgens Wikipedia

terug naar boven

Waarom krijg ik een melding over teveel zoekresultaten?

De melding "Er zijn teveel zoekresultaten om te sorteren" betekent dat je meer dan 1000 records hebt gevonden, die aan je zoekopdracht voldoen. Cinema Context kan ze wel laten zien, maar niet sorteren. Wil je toch sorteren, dan moet je eerst de zoekopdracht verfijnen. Er is nog een andere beperking. Je kunt maximaal 500 records opslaan in een Bewaarset als je niet bent ingelogd. Wie inlogt kan tot maximaal 1000 records bewaren en downloaden.

terug naar boven

`